dijous, 4 de desembre de 2008

L'absolutisme

El florenti Maquiabel va ser escriptor i politic. La seva obra mes inportant va ser la del PRINCEP de l’any 1532. Maquiabel hi asegura per a un estat es valid qualsevol mitja util per a mantenir l’autoritat i que la deslleialtat del supdits justifica els pitjors actes que pugui dur a terme un governant.

L'absolutisme és un corrent polític característic de l'Europa d'època moderna, generalment associat a la monarquia, en el qual el cap d'estat té poder absolut, és a dir, sense límits. L'oració "Tot pel poble però sense el poble és un bon resum. El monarca absolut per excel·lència va ser Lluís XIV, anomenat el Rei Sol. Alguns pensadors sostenien que, com que el rei és escollit per Déu, el monarca ha de tenir en l'exercici de les seves funcions els mateixos límits que la divinitat, és a dir, cap.

Lluís XIV (5 de setembre de 1638 – 1 de setembre de 1715) va regnar com a Rei de França i Rei de Navarra, el tercer de la Casa de Borbó, des del 14 de maig de 1643 fins a la seva mort. També va obtenir el títol de Comte de Barcelona fins al 1652.