dimarts, 16 de desembre del 2008
El señor de los anillos
Un jugador de futbol que vol trunfar
dilluns, 15 de desembre del 2008
poesia
Si en el mar trobés dues perles tan belles com els teus ulls, les devolveria al mar ja que solament els teus ulls és el que jo vull.
dijous, 4 de desembre del 2008
L'absolutisme
El florenti Maquiabel va ser escriptor i politic. La seva obra mes inportant va ser la del PRINCEP de l’any 1532. Maquiabel hi asegura per a un estat es valid qualsevol mitja util per a mantenir l’autoritat i que la deslleialtat del supdits justifica els pitjors actes que pugui dur a terme un governant.
L'absolutisme és un corrent polític característic de l'Europa d'època moderna, generalment associat a la monarquia, en el qual el cap d'estat té poder absolut, és a dir, sense límits. L'oració "Tot pel poble però sense el poble és un bon resum. El monarca absolut per excel·lència va ser Lluís XIV, anomenat el Rei Sol. Alguns pensadors sostenien que, com que el rei és escollit per Déu, el monarca ha de tenir en l'exercici de les seves funcions els mateixos límits que la divinitat, és a dir, cap.
dilluns, 1 de desembre del 2008
dimecres, 19 de novembre del 2008
Galileo Gallilei
Galileo Galilei
Galileo Galilei pintat per Giusto Sustermans cap al 1639.
Galileo Galilei, o Galileu (Pisa, 15 de febrer de 1564 - Arcetri, 8 de gener de 1642) fou un físic, astrònom i filòsof italià considerat, junt amb Newton, com el pare de la física.
El 1581, Galileu entra a la universitat de Pisa per estudiar medicina, però acaba interessant-se per les matemàtiques. Demostra que Aristòtil estava equivocat al suposar que la rapidesa de caiguda dels cossos és proporcional al seu pes. Per demostrar-ho, mesura el temps de caiguda de pesos llençats des de la torre inclinada de Pisa; descobreix l'isocronisme del pèndol observant les oscil·lacions d'una llampria a la catedral. El 1592, Galileu esdevé professor de matemàtiques a la universitat de Pàdua, on restà 18 anys. Construí un aparell de mesura, el sextant, treballà en una explicació de les marees basada en les teories copernicanes, i escrigué un tractat de mecànica mostrant que les màquines no creen energia, però la transformen.
El 1604, a causa de l'aparició d'una nova, Galileu disputa amb els filòsofs que sostenien la tesi d'Aristòtil sobre la immutabilitat del cel. El 1609 s'assabenta del descobriment del telescopi per part de l'holandès Hans Lippershey i decideix construir-se el seu propi telescopi, diferent del dels Països Baixos i aplicar-lo a l'observació dels cels. Al final de 1609, Galileu tenia un telescopi de 20 augments que li permetia estudiar els cràters de la Lluna i distingir els estels de la Via Làctia. Descobreix quatre satèl·lits de Júpiter (els satèl·lits galileians). Descobriment que li serà disputat per Simon Marius. Publica els seus descobriments el 1610, cosa que provocà grans controvèrsies perquè els altres científics no disposen de telescopis que puguen confirmar les sever observacions.
dilluns, 10 de novembre del 2008
el Renaixament
Durant aquest període es produïren també un conjunt de canvis fonamentals com la introducció de la impremta, que afavorí el Renaixement va tenir el seu centre a Itàlia i des d’allà es difongué, a ritmes diversos, arreu d’Europa a través de la presència d’humanistes o d’artistes italians en ciutats estrangeres la circulació ràpida i massiva d’obres i idees.
Diari 10 novembre
dijous, 30 d’octubre del 2008
poema
són veritats a mitges.
Si et donen armes,
et roben el miracle
de la vida comuna.